nekretnine
 

 
NASLOVNA    |    O NAMA     |    PONUDA    |    GALERIJA SLIKA    |    KAKO STIĆI DO...    |    KONTAKT
nekretnine
 

skiatos

Biser Egeja - Skiatos


Naizgled malo ostrvo, Skiatos, čiji je prečnik oko 18 km, može Vas ponekada zavarati da ćete ga obići za dva dana, i da je to samo još jedno u nizu Grčkih ostrva, slično ostalima samo zbog prostranstva, manjeg sadržaja, demantovaće ovu predrasudu već prvog dana. Jer, dok se približavate ovom ostrvu, idući trajektom iz pravca Volosa, ugledaćete brojne plaže, bujno zeleno rastanje, ali i pitome predele, koji mu omogućuju da gotovo cela južna obala ima izgradenu, razudenu infrastrukturu. I dok se plaže, sa manjim prekidima gotovo nadovezuju jedna na drugu, dotle ih iz neposredne pozadine posmatraju hoteli i vile na najlepšim padinama, sa pogledom koji se pruža na more.

Izgled i turistička ponuda Skiatos-a


Skiatos je jedno od četiri ostrva arhipelaga severnih Sporada, prostire se na 48 km², dok je dužina obale je oko 44 km. Južnu stranu ostrva karakterišu peščane plaže, zaštitni znak letovališta, od kojih su najpoznatije Megaliamos (duga plaža), Agia Paraskeva, Vromolinos, Trulos i nadaleko čuvena Kukunaris, smatra se medu 10 najlepših na svetu. Na severu ostrva, plaže su uglavnom šljunkovite i sa neverovatnim konfiguracijama stena, od kojih se izdvaja Lalaria. Takode, naspram Trulosa, na severnoj strani ostrva, svojom lepotom i neobičnom zelenkastom bojom mora izdvaja se plaža Megali Aselinos i Mikro Aselinos. Do njih se može stići asfaltnim putem, koji vodi kroz dolinu od naselja Trulos. Ovo je najravniji deo koji preseca strvo pravcem sever jug, tako da tokom toplih letnjih meseci, vetar koji struji ovom kotlinom, čini pravo osveženje za plažu Trulos. Uglavnom, središnji deo ostrva je brdovit, gotovo planinski reljef ostrva ukrašen je zelenilom mediteranske vegetacije. Ovaj deo ostva idealan je za pešačke foto ture i planinare rekreativce. Odlični klimatski uslovi su još jedna od odlika ovog ostrva, i dok je severna strana izložena vetrovima, južna je potpuno zaklonjena zahvaljujući planinskoj konfiguraciji terena, koji se šumovitim brežuljcima lagano spušta do prelepih plaža, plave, zelene i tirkizne boje mora. Zahvaljujući prirodnim uslovima, Skiatos se 70-ih naglo razvija u jednu od vodećih turističkih destinacija Grčke i čitave Evrope. Mnoge poznate ličnosti iz sveta schow businessa pohadaju ovo ostrvo, ali ni političari i državnici ne zaostaju za njima. Tako je i bivši predsednik, naše države, Slobodan Milošević 1997. letovao u hotelu Esperides. Pored smeštajnih kapaciteta u glavnom, i jedinom gradu Skiatosu, prepobražaj doživljavaju i najpopularnije plaže ostrva : Agia Paraskeva, Troulos, Ahladies, pa čak i najudaljenija oblast Kukunaris, pre svega zbog lepote poznate plaže. Pored bogatih Grka, koji su ovde kupili vile, uglavnom na Koliosu, značajan deo populacije čine bogati i slavni stranci. Pravo oduševljenje za turiste bilo je kada su ulicama grada sreli Pierce Brosnana i Colina Firtha, za vreme dok se ovde snimao čuveni mjuzikl “Mama Mia”. Od poznatih svakako treba izdvojiti prisustvo Silvestera Stalonea, Ðordi Armania, Kurt Rasela, Bred Pit, Madone, Bitlsa, Tom Henksa kao i najpoznatiji par današnjice Dejvida i Viktorie Bekam. Posetioci ovog ostrva su uglavnom kulturni i obrazovaniji turisti iz celog sveta, zato ovde gotovo da i nema incidenata, pa nije ni čudo što je sam Džordž Buš stariji letovao na ovom ostrvu. Sa istoka najpoznatiji gosti bili su Vladimir Putin i Abramovič. Sve ovo dalo je dodatni šmek ionako odličnoj destinaciji. Mesto se razvilo, gotovo do savršenstva.

Za razliku od mnogih fensi i urbanijih mesta, na plažama Skiatosa imate dovoljno “slobodnih površina” za svoj peškir i debeli hlad u pozadini, pa niste u obavezi da koristite ležaljke i suncobrane, što vam neće biti mrsko ako nakon 2 sata odlučite da promenite plažu. Gotovo sve plaže imaju taverne, gde su cene zaista pristojne. Pa ipak ako želite specijalitete i dobre restorane možete ih pronaći na Troulosu Victoria complex ili na Agia Paraskevi, dok u večernjim varijantama najbolje je da otkrijete iste u starom gradu. U mnogim restoranima naićićete na živu muziku, lokalnog muškog dueta, gde ćete pored tradicionalne grčke muzike uživati uz dva neizbežna songa : “Zorba greek” i “Maria me ta kitrina”. Nakon večere uz tradicionalne specijalitete taverna, večernji provod se nastavlja u kafićima iznad stare luke. Ovde vas očekuje možda i najlepši ambijent, uz upaljene sveće, in muziku i koktele, pravo mesto za opuštanje I druženje na jastucima i lezibegovima. Za one mlade, nedaleko od aerodroma nalazi se famozni bar street. Pa ipak za razliku od mnogih drugih letovališta, ipak je I ovde najzastupljenija populacija izmedu 25 i 35 godina. Autobuski prevoz saobraća redovno na svakih 15 minuta, dok uveče poslednji bus kreće oko 01:00 posle ponoći, zato je tu taksi koji će Vas s’ kraja na kraj ostrva odvesti za 15-ak eura. Tokom dana bus koji vozi do poslednjih plaža na jugp-zapadu ostrva, možete zameniti atraktivnim taxi brodovima.

Šoping na Skiatosu nije fance varijanta, već su dominantni suveniri i jeftina roba, što je pravi raritet za mesta koja posećuje platežno jači turisti. Same cene hrane i pića u restoranima i kafeima takode predstavljaju mali paradoks, obzirom na sastav gostiju. Kafa je od 1,5 do 2,5 eura, pivo 2-4 eura, dok porcija lignji košta oko 7 eura, giros je 2 eura, ali sve porcije hrane su obilne i nisu produkt “lažne uštede budžeta”. Zato su cene smeštaja na Skiatosu dosta visoke pre svega na Ahladiesu i Agia Paraskevi zbog Italijana i Engleza kao i odlične pozicije u centralnom delu ostrva, pored odličnih plaža. Takode na Megali Amosu su veće cene smeštaja, zbog velikog broja Skandinavaca i blizine samog grada, dok je ova plaža dosta “skromna”.

Arhitektura ostrva je prilično autentična sa domonantnom belom bojom krečenih zidova, kao i zelenim, plavim ili crvenim žalozinama, dok su ulice naselja kaldrmisane i 80 % tipične, pešačke. Glavna ulica nosi naziv po nacionalnom pesniku romantičaru, Papadiamantisu, gde je u njegovoj rodnoj kući smešten pesnikov zavičajni muzej. Jedno od najlepših mesta u gradu je ostrvo Burdzi, danas veštačkim nasipom povezano sa gradom, ono razdvaja novu i staru luku Skiatosa. Ovde se nalazi letnja pozornica u obliku teatra, ultra kulturni kafe, muzejski topovi na bedemima male lokalne tvrdave i naravno klupice podno borova, gde u hladu borova možete uživati čitajući knjigu ili posmatrajući brodove, koji po celi dan od negde dolaze i nekuda odlaze sa novim posetiocima. Zanimljivo je posmatrati „turiste sa kopna“, koji dolaze iz Pierie, Lamie, Kamene Vurle ili sa Evie, da bi na jedan dan videli „čarobni Skiatos“ – kako im vodiči objašnjavaju, pokazujući im znamenitosti ovog ostrva. Jedna od kulturnih zanimljivosti Skiatosa su stari manastiri, i tvrdava Kastro, ovde se inače zaviorila i prva Grčka zastava nakon oslobodenja mesta od Turaka, za vreme ustanka 1821-31. godine.

Primorski grad na tri brežuljka, koji se ogleda u modro plavoj vodi stare i nove luke, feribotom je povezan sa Volosom, Solunom i Atinom. Odavde možete ići i do susednih ostrva Skopelosa i Alonisosa. Od ove godine popularno je krstarenje severnom obalom Skiatosa, poseta plaži „Lalaria iz Nacionalne geografije“ i odlazak na susedni Skopelos, na koji se može stići za oko 40 minuta velikim feribotom po ceni od 9,5 eura u jednom pravcu. Da postoji atraktivnije mesto od Skiatosa, sa posebnijom plažom, pobrinula se priroda, darujući mu satelit-ostrvo, na samo kilometar udaljenosti Tsoungriju. Verovatno da ne bi izazvali medusobnu zavist, odlučili su da ga ne nasele, čak je odbijena i jedna davna, famozna ponuda Beatles-a da privremeno zakupe ovo ostrvo. Ovde možete provesti dan na fenomenalnoj plaži, koja ima jednu tavernu, inače jedini objekat na „satelitu“. To je ujedno i najskuplji pomorski prevoz po predenom metru, u ovom delu sveta, cena povratne vožnje iznosi 10 eura.

Plaže: Raznovrsnost sadržaja najviše obogaćuju brojne plaže različitog karaktera. Mladima se nameću Vromolinos i Banana, gde se tokom celog dana servira urbana muzika, hitovi i party atmosfera. Mala banana je poznata po nudistima, koji rado posećuju i Micro Aselinos. Najlepši pesak svakako je na Kukunarisu, dok najlepši zalazak sunca možete gledati sa Agia Eleni plaže, jer se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Ipak čarobnom bojom vode, najviše uzdaha izmamiće plaža Megali Aselinos, ali ako više volite plavu boju u svim nijansama, svojim izgledom osvojiće vas Agia Paraskeva. Na Skiatosu 6 plaža su nosioci „ordena Plave zastave“. Sa svojih 66 plaža zvanično je najbogatije letovalište po kvadratnom kilometru. Za porodice sa malom decom idealna plaža je Trulos, takode nosilac Plave zastave, koja pored dobre infrastrukture ima blagi ulaz u more, ali i najviše prirodnog hlada. I dok su na Agia Paraskevi dominantni Italijani, na Megali Amosu Skandinavci, na ovoj plaži ima najviše Engleza. Da vas ovo ne uplaši, ipak se ovi englezi prave Francuzi, za razliku od onih koje ćete sresti na Zakintosu i Krfu, jer Skiatos ima finije goste iz svih zemalja Evrope.

Do većine plaža možete doći busom ili kolima uz minimalno dodatno pešačenje, dok se do nekih dolazi samo izletničkim brodićima ili čamcima, kao što je Lalaria. Tokom ovih poseta, moći ćete da se divite najlepšim pećinama tik uz obalu a to su Plava i Mračna pećina. Takode preporuka dolaska na plažu Kastro je brodić. Imate u ponudi celodnevni izlet brodićem koji povezuje Tsoungriju, Lalariju i Kastro, više nego dovoljno za pravi doživljaj za 20 – 25 eura sa ručkom. Preko puta Skiatosa nalazi se i lepši deo kontinentalne Grčke, oblast Platanja na krajnjem jugoistoku Piliona. Šumovit predeo bujne vegetacije sa izuzetno finom peščanom plažom.

Sve ovo čini Skiatos, više nego atraktivnom destinacijom, zelenilo, plaže, predeli netaknute prirode urbanog mesta sa svim neophodnim sadržajima i razvijenom infrastrukturom, ali pre svega sofisticirani gosti i uvek zadovoljni domaćini, dovoljni su preduslovi za nezaboravno letovanje. Ostalo je sve na vama, pa čak i ako je smeštaj skromniji, svi ostali sadržaji vas pokreću ka dobrom provodu i totalnom opuštanju.

Bez obzira na društveni status i materijalno (blago)stanje, ovde svi sede na drvenim stolicama za stolovima sa kariranim stoljnjacima, čak i Anželina Džoli.
Za dobar provod, potrebno je samo da odaberete svoje društvo, termin putovanja i lokaciju smeštaja.
Ostalo je naš posao.
cenovnik
SKIATOS TRAVEL
e-mail: el_grecos1@yahoo.gr
telefon: +381(0)69 165 37 70
telefon: +30 6971 53 26 23
skype  facebook  you tube
Copyrights @ Skiatos Travel 2017
Design by Na Krilima Zmaja