nekretnine
 

 
NASLOVNA    |    O NAMA     |    PONUDA    |    GALERIJA SLIKA    |    KAKO STIĆI DO...    |    KONTAKT
nekretnine
 

skiatos

Kako doći na ostrvo Skiatos?

Dragi posetioče sajta....na ostrvo Skiatos, se može doći vazdušnim ili morskim putem.
 
VAZDUŠNIM PUTEM - avionom se može doći redovnom linijom Beograd - Solun ili Beograd - Atina i odatle, redovnom linijom grčkog prevoznika na Skiatos. Takodje, nakon uvodjenja shengenskog-bezviznog režima za gradjane Srbije, moguće je kupiti avionsku kartu i u tur. agencijama u Srbiji, koje imaju charter letove na Skiatos. Na Vama je, da odlučite da li želite da kupite i paket - aranžman pomenutih agencija ili želite samo prevoz (avionsku kartu). Treba napomenuti, da je u full-u sezone, malo teže doći do slobodnih karti u prodaji, jer su kapaciteti u paket aranzmanima uglavnom rasprodati.
 
MORSKIM PUTEM - brodom, podrazumeva se da ovim putem prethodi, dolazak kopnenim putem do luke Volos i odatle brodom do Skiatosa.
Ovde postoje 3 načina dolaska do luke Volos, i to:
- prvi način, je dolazak autobusima turističkih agencija do luke Volos, koje imaju u ponudi Skiatos, bilo da kupujete paket - aranžman neke agencije ili samo koristite - kupujete prevoz.
- drugi način, je sopstvenim prevozom-automobilom, dolazeći pravcem Beograd - Niš - Skopje - Gr granica - Larisa - Volos i odatle, brodom do ostrva Skiatos.
- treći način, je dolazak do grada Larisa, sa grčkim prevoznicima ALAMANIS TRAVEL ili PATRIKALOS TRAVEL, koji imaju polaske 3 puta sedmično iz Beograda za Atinu i obratno.
Nakon dolaska u Larisu, bilo kojim prevozom (voz,autobus - polasci na svakih sat vremena), može se doći do luke Volos i dalje, brodom na Skiatos. Da naglasimo, da kod grupnih dolazaka (paket aranžmani), vladaju velike gužve na brodovima i lukama Volos i Skiatos, pa se treba "naoružati" strpljenjem, a sve će vam bti "nadoknadjeno", istog dana na nekoj od plaža Skiatosa.

NAPOMENUĆEMO,NEKOLIKO BITNIH FAKTORA ZA PUTOVANJE INDIVIDUALNIM PREVOZOM

Najbitniji faktor je obezbediti-rezervisati, brodske karte Volos - Skiatos, a što je nakon kraja juna OBAVEZNO za automobile, dok za putnike i nije obavezno. Svim putnicima, koji nam se obrate obezbedjujemo - rezervišemo kartu u luci Volos, na ime vozača i reg. table automobila. Usluga je besplatna i ne plaća se akontacija ili bilo šta unapred, a postoji JEDAN JEDINI uslov, da se to realizuje. A to je Vaš dolazak u luku Volos MINIMUM sat i po, pre polaska broda i preuzimanje i plaćanje Vaših karata. Kašnjenje se može i tolerisati ako nije u pitanju full sezone (15jul-20avg), u protivnom rezervisane karte će biti prodate, a Vama ostaje da čekate sledeći brod, koji može biti i sledeći dan. Takodje, da skrenemo pažnju, da po pravilniku grčkih morskih prevoznika, ne možete zameniti Vašu brodsku kartu (ako ste je bookirali preko net-a) za sledeći polazak u slučaju kašnjenja. Bez obzira, da li se radilo o višoj sili, gužvi na granicama ili eventualnom zatvaranju auto puta, u slučaju saobraćajnih udesa ili radova u dolini Tempi (Katerini - Larisa).
Iz tog razloga, savetujemo da budete veoma oprezni prilikom kupovine brodskih karti preko interneta ili eventualno na drugi način kupovine karti unapred. Podrazumeva se, da pored nemogućnosti zamene karti, nije moguće ni povratiti uplaćeni novac. Smatramo da iz ovih razloga, treba krenuti dosta ranije na put.
Turistima, koji ne žele ili ne mogu da voze noću da bi stigli na jutarnji brod, savetujemo 2 opcije:
da krenu u ranim jutarnjim satima i stignu na brod u 16:45 i dodju na ostrvo oko 19:30 uveče.
Ili, da dodju u Volos dan ranije u odnosu na brod.
U tom slučaju, savetujemo prenoćište u hotelu JASON ( **) u samoj luci uz napomenu recepcionaru, da ste došli po preporuci "Skiatos Travel from Serbia". Koliki popust će Vam ponuditi , zavisi od trenutne raspoloživosti kapaciteta i mi to ne možemo znati - činimo samo patriotsku uslugu - pokušaj dobijanja popusta, prema svojim sunarodnicima. Vi plaćate - Vi odlučujete. U neposrednoj blizini je još 10-ak hotela.

Iz ličnog iskustva, prelazeći relaciju Beograd - Volos oko 50-60 puta, ali i iz iskustva naših stalnih gostiju, potrebno je ovu relaciju od oko 850km iz Beograda, preći za 10 sati efektivne vožnje. Tako da, primera radi... idući na brod koji polazi u 07:45 iz Volosa, treba krenuti iz Beograda u večernjim satima, najkasnije oko 18:00 časova.
Obzirom, da prolazite 4 pasoške kontrole, ne treba praviti veće pauze do ulaska u Grčku, jer će uvek postojati mogućnost nekog zastoja, koji može uticati da zakasnite na brod. Ulaskom na teritoriju Republike Grčke, preostaje još oko 260km do luke Volos i može se opuštenije voziti, pa ako je potrebno "razvlačite" i trošite vreme do polaska broda.

Dalje, vozeći sa grčke granice prati se put za Atinu i prolazi se Katerini, Larissa i isključuje se sa auto puta Solun - Atina za Volos, u mestu Velestino (nakon što se prodje Larisa).
Ulazeći u Volos, vozi se nekoliko kilometara kroz grad i prolazi kroz nekoliko semafora. Semafor, na koji treba obratiti pažnju, nalazi se na raskrsnici gde se put kojim ste došli, uključuje u atinski put - ulicu, kojom tok saobraćaja dolazi sa desne strane.
Neposredno pre semafora, je i jedan mali most-propust kao orijentir. Uključujući se u tu ulicu (koja po sredini ima plastične stubiće), treba se pripremiti za sledeći semafor i prestrojiti se sa desne strane stubića i nakon 300 m, znači, na samom sledećem semaforu), treba se isključiti desno i odmah polulevo - nastaviti još oko 800m do kapije luke Volos.

Za automobile, koji pored benzina troše i auto-gas, da skrenemo pažnju da takvo gorivo možete kupiti, prolazeći kroz Makedoniju i Srbiju - skoro na svakoj pumpi. Medjutim, u Grčkoj, sigurno ga ima na ulasku u grad Volos, odmah nakon prevoja odakle imate i prvi optički kontakt sa gradom i lukom . Na ostalom delu puta kroz Grčku, nije sigurno i pored toga što piše "auto-gas", da ga i ima. S toga, predlažemo tankiranje u Makedoniji a zatim u Volosu.
Grčka ostrva, nemaju mogućnost distribucije auto-gasa, pa se možete osloniti samo na benzin i diesel.
Za vozače, koji koriste satelitsko navodjenje u svojim automobiima: treba na svojim uredjaju da odaberu opciju - adresu : Greece - Volos - ulica Argonafton (luka i office- kiosk za karte, na samoj kapiji luke).
Na kraju, da skrenemo pažnju i na veoma rigorozne i visoke kazne u saobraćaju, za kršenje saobraćajnih propisa u Grčkoj. Tako, da u slučaju prekršaja i novčane kazne, preporučujemo plaćanje iste, jer može kasnije doći do neprijatnosti na granici bilo koje zemlje EU. Za sada, grčka saobraćajna policija, nije povezana elektronski sa graničnim prelazima - ali se očekuje. Da napomenemo, i da po grčkom zakonu, kazna u saobraćaju koja se plati u roku od 7 dana, umanjuje se za 50% .

Sve gore navedeno, po pitanju dolaska na Skiatos, odnosi se i na ostrva Skopelos i Alonisos. Srećan put i dobro došli, na biser Egeja-Skiatos.

www.skiatostravel.com
cenovnik
SKIATOS TRAVEL
e-mail: el_grecos1@yahoo.gr
telefon: +381(0)69 165 37 70
telefon: +30 6971 53 26 23
skype  facebook  you tube
Copyrights @ Skiatos Travel 2017
Design by Na Krilima Zmaja